Văcăreşti, 13 februarie 1924
Dragă mamaie,
Acum câteva zile a fost pe la noi N… Cred că a venit şi pe la Huşi, să vă spună cum o mai ducem.
Noi suntem toţi bine, sănătoşi, voioşi, şi ne-am deprins cu puşcăria ca ţiganul cu scânteile… Parcă suntem de aici, nu altceva!…
Mâncare avem, casă avem, căldură avem, ghete nu rupem.
De citit, citim, de scris, scriem, gimnastică facem şi la biserică ne ducem în fiecare dimineaţă.
Nemaifiind nevoie de bilet de la judecătorul de instrucţie, din când în când mai vine cineva pe la noi.
Acum câteva zile au venit pe la noi şi ne-au adus cărţi şi lucruri de mâncare, mai multe doamne, printre care doamna G. … şi domnişoara F. …
Am primit şi bani din multe părţi, de la doctorul C. …, de la arcaşii din Vatra Dornei, de la Lugoj, de la Orăştie, de Ia Vaslui, Dorohoi, Piatra-Neamţ, Huşi, Iaşi şi încă din multe locuri. Noi ne-am sfătuit însă ca banii să nu-i cheltuim deloc, ci, dacă naţiunea ni i-a dat, naţiunii să-i dăm. De la pământ ne-au venit, pământului îi vom da! Îi vom întrebuinţa pentru mişcare, îndată ce vom ieşi de aici.
Procesul nu ştim când se va judeca. Nici nu ne prea interesează, căci nu ne-ar conveni să plecăm de aici, tocmai în toiul iernii!…
Tare mă tem c-o să fie neînţelegere când or vrea să ne dea afară, că noi n-o să ne dăm duşi!…
Dar la noi pe-acasă ce mai este? De câte ori mă întorceam de pe la şcoli, găseam aceeaşi casă, în stil românesc, ascunsă după cei doi caişi, şi aceeaşi înfăţişare mereu neschimbată îmi închipui că o are şi acum casa părintească pe care n-am văzut-o, azi sunt cam 150 de zile. Pe voi doar, dragi părinţi, vă voi găsi bătrâni, când am să ies de aici şi o să vin acasă. Seara de multe ori ne cuprinde dorul şi atunci cântăm:
De ce m-aţi dus de lângă voi
De ce m-aţi dus de-acasă,
Să fi rămas fecior la plug
Să fi rămas la coasă…
Acum vă sărut mâna,
Corneliu